sábado, 15 de marzo de 2014

Primàries de Barcelona: un èxit molt desitjable

Avui he col·laborat en la gravació d’un vídeo de promoció de les eleccions primàries ciutadanes per a elegir el candidat del PSC a les eleccions municipals de 2015. Aquestes eleccions primàries tindran lloc en primera volta el 29 de març i, si és necessari, en segona volta amb les dues millors candidatures una semana després. El procés electoral  ja està en marxa, després que cinc candidatures reunissin els avals reglamentaris. Que el procés estigui en marxa i s’estigui desenvolupant amb tota normalitat i transparència, ja  és un gran èxit democràtic del qual tota la societat s’ha de felicitar.
Aquestes eleccions primàries tenen una extraordinària importància. Serà la primera vegada que se celebren unes eleccions primàries obertes a Catalunya o Espanya per a unes eleccions d’aquesta trascendència. Si van bé, marcaran un precedent històric. Aquest tipus d’eleccions són un fet habitual en altres països de règim presidencial, però només s’han començat a implantar als sistemes (la majoria, parlamentaris) europeus en els darrers anys de la mà de partits d’esquerres com el Partit Socialista francès o el Partit Demòcrata italià.
En el cas de les primàries del PSC de Barcelona, que precediran les primàries ciutadanes per triar el president de la Generalitat, són un gran èxit de totes les persones que des de fa anys treballem perquè els nostres partits polítics siguin més oberts i democràtics. El partit que les convoca ha demostrat un gran coratge, donat que ha posat  la qualitat democràtica per sobre dels riscos evidents que el procés comporta.
Seria una tragèdia democràtica que el procés, que ha començat molt bé, no seguís així fins al final. Correspon a tothom fer un gran exercici de responsabilitat, que arribi al dia de la segona votació si és que és necessària. A mi m’agradaria que ho fós i que les dues candidatures que quedin mantinguin el fair play i es comprometin a recolzar-se mútuament i a integrar-se en la candidatura final, així com a servir lleialment a un projecte socialista i federalista que, en uns moments difícils, necessita més compromís que mai. Cal assegurar  que aquestes primàries marquen un camí de no retorn, és a dir, que ja mai més, almenys en aquest partit, i idealment en altres, no es tornaran a triar els candidats a unes eleccions si no és amb aquest procediment (en comptes de triar-los a dit o recorrent al mercat de fitxatges mediàtics). Més enllà del candidat-a que guanyi, el missatge que ha de sortir d’aquestes primàries és que “funcionen”, que serveixen per triar el millor candidat-a socialista possible. Quin missatge s’estaria donant si el procés més democràtic que s’ha organitzat fins ara per triar un-a candidat-a descarrilés d’alguna manera o tingués una baixa participació? Si els partits arriben a la conclusió que aquest tipus de primàries serveixen per finalitats diferents a les que van ser convocades, aquestes seran les darreres i no només les primeres, primàries ciutadanes. Per això els demòcrates que hem lluitat des de fa anys per renovar els partits tenim dret a exigir un exercici de la màxima responsabilitat per part de tots els participants.
Sobre qui votaré jo, no és massa important. El meu criteri serà votar, a la primera i a la segona volta, a la persona i el projecte millors que cregui que es presenta per servir a Barcelona i a la democràcia, i no a servir-se d’elles. Com a ex regidor de la Barcelona Olímpica, m’agradaria que, sense nostàlgies, la candidatura guanyadora fés una bona lectura de la història, en particular d’una època de govern de la qual els ciutadans tenen un gran record (cosa que malauradament, potser injustament,  no es pot dir dels governs anomenats del “tripartit” a la Generalitat). El que crec que hauria de quedar és el desig de fer de Barcelona una gran capital del benestar, la igualtat i la creativitat al sud d’Europa (cosa que jo crec que ara ja es pot fer sense recórrer a mega-esdeveniments), la qual cosa implica un fort missatge internacionalista i progressista.
Els que no siguin militants del PSC es poden inscriure on line per anticipat, si volen anar rebent informació. Però també poden presentar-se directament en un dels punts de votació els dies assenyalats. Ensenyant el DNI, signant una declaració compartint els valors del PSC i pagant 1 euro per contribuir a les despeses, es podrà votar alguna de les magnifiques candidatures que es presenten. Visca la democràcia! Visca Barcelona!

No hay comentarios:

Publicar un comentario